Här kommer våra tips på att göra Teamsmötena roligare och personligare.

Hela världen sitter nu i Teamsmöten – det fysiska mötet har mer eller mindre upphört helt. De flesta av oss har noterat att Teamsmöten är i viss mån bättre än ett telefonsamtal, men det saknar den där positiva energin som man får av ett personligt möte. Förutom den vanliga mänskliga kontakten vi får med personer i ett möte, så försvinner mycket annat som vi tidigare tog för givet.

Den energi som man ofta får ut av ett personligt möte finns liksom inte där på samma sätt. Vi kan heller inte läsa av varandras kroppsspråk som man annars gör medvetet eller omedvetet. Detta gör att möten på Teams är ganska tvådimensionella.

Tänk efter hur viktigt det är med en enkel sak som vanlig ögonkontakt. Tänk om ni var på en date och personen ni var ute med, såg ut att konstant titta på din armbåge. Ganska tråkigt när man tänker på det för inte tala om obehagligt. Skulle aldrig bli en andra date i alla fall. Så är det ju med Teamsmöten, när du tittar i kameran tittar den andre på skärmen och tvärt om. Man kan alltså bara se en person i ögonen men ni kan inte se varandra i ögonen.

Det är även lättare att vara helt passiv i ett möte. Eftersom man sitter på sin kammare så blir det lättare att vara lite anonym och gömma sig. Kameran kanske inte är på, man säger bara hej i början och avslutar med ett hejdå. Däremellan bara tystnad. Den som är tyst, inser nog inte att det skapar en stor distans till talaren och att det upplevs alltid som negativt om engagemanget från lyssnarna helt försvinner.

Detta upplevs för det mesta som ganska obekvämt för den som talar, när ingen säger något eller frågar. Talaren vet ju inte om lyssnarna gör sudoku medan man talar. Denna obekvämhet måste man aktivt arbeta bort. För den skapar inte bra relationer i längden. Tvärtom kan den skapa osäkerhet som är jobbig att arbeta tillbaka.

Hur kan vi då se till att våra möten inte har denna karaktär?

  1. Man kan se till att chatten används mer aktivt i mötet. Om man inte vill ta till orda kan man alltid visa att man är engagerad genom att skriva något. Tex har man en tydlig frågeställning i sin ppt, kanske med färdiga svar (A, B eller C) så kan man uppmana alla att svara på den i chatten. Då aktiverar man alla och ingen behöver tänka eller skriva så mycket, men man aktiveras.
  1. Fråga – som talare/föredragshållare kan man aktivera gruppen genom att ställa frågor. Det kan vara en ”ice breaker” att börja med, tex ”hur många av er har någonsin känt er som en jubelidiot efter ett dåligt klädköp på rean? Samma sak kanske vi känner igenom från arbetslivet….”. Genom att stanna upp och fråga något så aktiver vi de andra.

Ett sätt kan vara att ställa en retorisk fråga, ”Varför tror du att det är så få som vågar kalla en dålig kampanj för dålig?” Ta därför en paus så att alla hinner tänka ut sitt svar i huvudet. Fortsätt därefter med ditt svar. Följ upp med att höra om någon annan hade något annat de tänkte på? Genom att lägga till både en retorisk fråga och pausen, aktiverar du lyssnaren – den tvingar dem att engagera sig och aktivera sin hjärna.

  1. Empati är viktigt i ett tvådimensionellt möte. Om någon är blyg eller ny i gruppen så är de tystare. Då kan en direkt fråga kännas som ett påhopp. Testa då att vända på frågan och säga ” vad är din erfarenhet av detta”, följ upp med ”hur kände du inför det?”. Erfarenheter och känslor har inget rätt eller fel men alla har dem – därför kan det vara ett enkelt sätt att engagera utan att någon känner sig trängd att ha ett perfekt svar inför en grupp. När ögonkontakten inte finns där kan detta vara ett komplement till att vara autentisk även om videon hänger sig.
  1. Prata lite strunt innan mötet. Koppla upp dig 5 min innan och ta en kaffe ihop. Prata av er och får tid till det informella samtalet innan det verkliga mötet börjar. Tid innan gör att man slappnar av och kan fokusera bättre. Går man in 5 min innan så vet man aldrig vem som också gjorde det. Ett samtal med en oväntad person kan vara ganska kul.

Ja, detta var mina trendspaningar hur vi kan göra ett Teamsmöte lite mer kul och energigivande. Testa gärna själv och dela gärna med dig av dina egna tips.

/Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *