Efter ett år av prövningar och osäkerhet börjar ljuset komma tillbaka. Häromdagen fick jag även min första spruta och då kändes det som första steget mot en normaliserad vardag var taget.  I samband med detta fick jag lära mig av en klok vän om hur tacksamhet kan fungera som en väldigt effektivt sätt att belöna hjärnan. Det utvecklar även vår empatiska sida vilket kan vara bra i en stressad tillvaro.

Forskning visar att folk som oftare tänker på vad de är tacksamma för mår mycket bättre. Detta kanske är lika självklart som att fysisk aktivitet är bra för både kroppen och hjärnan. Men bara för att vi vet om något, är det inte självklart att vi per automatik nyttjar detta till fullo.

Det är inte kul att sitta ensam hemma och arbeta hela tiden, man saknar andra människor, man saknar samtalen och skratten. Därför skulle många nog må bra av att tänka lite mer på vad man är tacksam för, och förstå att det man har, är något man kan ta energi från.

Jag fick en tänkvärd artikel från Berkeley skickad till mig, där de listade 4 effekter av hur tacksamhet kunde hjälpa oss att må bättre. Därför skulle jag vilja dela dessa kloka råd med fler, hoppas att det kan skänka även er några insikter.

  1. Att tänka på, och även skriva ner, det man är tacksam för, frigör oss från de negativa tankarna. Genom att tänka på det man är glad för läggs fokus på det positiva, man minskar helt enkelt de mindre bra tankarna. Man får även tid till att tänka på de personer som bidragit till att man är tacksam för något.
  1. Även om du inte delar med någon annan vad du är tacksam för, så skapar det ett välbefinnande. Bara genom att man stannar upp och tänker till räcker långt. Om du sedan delar dina tankar om tacksamhet med någon annan så sprider du känslan så klart, men det var alltså inget måste.
  1. Effekten av att känna tacksamhet kommer inte direkt – man måste låta det få tid att verka. Studien visade att effekten av att skriva ner det man var tacksam för kunde ta mer tid, för en del tog det flera veckor innan de kände av effekten.
  1. Känslan av att känna tacksamhet påverkar oss på lång sikt. Över tiden lyfter vi blicken och förbättrar vår förmåga att uppskatta människor runt omkring oss och vad vi göra för varandra.

Rekommenderar att läsa denna artikel i sin helhet. Kul att börja tänka i nya banor och vad vi tagit oss igenom nu när solen och värmen äntligen är här 😊.

/Björn – nu mer glad och tacksam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *