2019-10-30

Guide till UTM-taggning

Featured Image Utm Parameters

En av de största fördelarna med digitala aktiviteter är att man kan mäta resultaten, och på så sätt få ökad förståelse för olika aktiviteters påverkan på företagets framgång. I vissa fall kan man följa användare genom flera kanaler och enheter, medan man i andra fall endast kan se vilket som var användarens sista klick innan en konvertering. Vad man kan mäta beror på vilket analysverktyg man använder.

UTM-taggning är en form av förberedelse inför mätning, som vi anser är nödvändig för att kunna mäta digitala aktiviteter. Syftet är att berätta för det allra vanligaste verktyget, Google Analytics, var trafiken till hemsidan kommer ifrån. Google kan automatiskt kategorisera viss trafik, som t.ex. Google Ads och organiskt sök, men mycket annat hamnar annars under posten Referral.
 
För att enkelt kunna följa upp aktiviteterna kan man därför själv tagga upp länkar som pekar in på sidan med medium, källa och kampanj. Det går även att ange innehåll i kampanjen eller andra parametrar som hjälper en att särskilja alla olika aktiviteter i Google Analytics.
 
Medium är högst upp i Google Analytics kategoriseringshierarki. Medium anger vilken kanalkategori trafiken kommer ifrån, t.ex. banner, organiskt sök, Facebookannons eller direkttrafik. Medium skrivs som utm_medium=banner.
 
Under medium finns källa, vilket anger varifrån trafiken inom respektive medium kommer. För trafik som tillhör mediumet banner kan man vilja ange olika nätverk som källa, t.ex. dsp1 och dsp2. Källan för dsp1 skriver man då som utm_source=dsp1.
 
Kampanj berättar – precis som det låter – vilken kampanj trafiken kommit via. Detta kan man även använda för att särskilja vilka organiska inlägg i sociala medier som trafiken tillhör, eller vilken veckas nyhetsbrev. För bannerkampanjen ovan kan det se ut så här: utm_campaign=black_friday_2019.
 
De olika taggarna separeras med ett &-tecken och placeras efter URLen. För att Google ska veta att det kommer med UTM-taggar i länken startar man därför hela tagg-sekvensen med ett frågetecken, och efter det kan man placera taggarna i valfri ordning – dock måste man alltid ha ett medium, en källa och en kampanj. Hela URLen ser då ut så här: https://www.nokoby.se/?utm_source=dsp1&utm_medium=banner&utm_campaign=black_friday_2019
 
Hur man döper medium, källa med mera är valfritt, huvudsaken är att man är konsekvent för att det ska vara överskådligt i Analytics.
 
Verkar det krångligt? Som tur är har Google gjort det lätt att skapa färdiga URLer med UTM-taggning, genom ett verktyg som automatiskt genererar en länk baserat på vilka parametrar man fyller i. Googles Campaign URL Builder finns här (se till att spara som bokmärke!).

2020-02-03

Skillnaden mellan marknadsförda inlägg och Facebook-annonser

Läs mer

2019-12-09

NOKOBY får vara med och fira Childhoodpriset!

Läs mer

2019-10-30

Guide till UTM-taggning

Läs mer

2019-10-19

Svenskarna och Internet 2019

Läs mer

2019-09-19

NOKOBY välkomnar Jonathan Navidad

Läs mer

Vill du veta mer?


Hör av dig till oss så tar vi en kaffe!

Kontakta oss